10 Kas Balkabağı
Türk mutfağında çorbası, böreği, mücveri ve tatlısı yapılan bal kabağının havuçtan 2 kat daha fazla vücutta A vitaminine dönüşen beta karoten içerdiğini biliyor muydunuz?
Balkabağının parlak turuncu rengi işte bu beta karotenden gelir.Peki bu beta karoten vücutta neler yapar?Özellikle çocuklarımıza göz sağlığı için bol bol yemelerini söylediğimiz havuçta da bulunan beta karotendir.Beta karoten sadece göz sağlığı için değil birçok kanser(akciğer,kolon,mesane,serviks,meme ve cilt) türlerine yakalanma riskini azalttığı içinde beslenmemizde yer vermeliyiz.
Balkabağı sadece içeriğindeki beta karoten varlığından değil potasyum, magnezyum, demir, çinko, selenyum, kalsiyum, niasin, folat, C ve E vitamininden zengin olduğu içinde çok değerli bir besindir.
100 gr balkabağı 25 kaloridir…
Özellikle bebek ve çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan balkabağı çorbasının tarifi şöyledir:
BALKABAĞI ÇORBASI
İçindekiler:
750 gr bal kabağı
1 orta boy soğan
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1.5 lt su
Tuz
Yapılışı: Soğanları zeytinyağında şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Üzerine unu koyup bir miktar daha kavurduktan sonra suyu ekleyin.Su kaynayınca balkabaklarını ekleyin.Balkabakları🎃çatal ile ezilecek kıvama gelene kadar pişirin.Pişmeye yakın süt ve tuzu ekleyip bir miktar daha kaynatın.Ocaktan aldıktan sonra blender dan geçirin…
Afiyet olsun…
1 kase balkabağı çorbası(200 gr) 57 kaloridir.