18 Kas Yaşayan Bir Organizma Mantar
100 gr mantar 28 kaloridir…
Yaşayan bir organizma olan mantar selenyum,çinko,vitamin B2,vitamin B12,potasyum,çinko,bakır, niasin ve fosfor kaynağıdır.
Mantarın yüzde 85’i sudur.Maitake,shiitake(odun mantar) ve reishi(ölümsüzlük mantarı) gibi bağışıklık sistemi ve kanser tedavilerinde destek alınan değerli türleride vardır.
Mantar içeriğinde bulunan potasyumdan dolayı tansiyonu düşürür; B vitaminleri sinir sisteminde etkin rol oynar;selenyum yaşlanmayı, geciktirip bağışıklığı güçlendirir;çinko yaraların iyileşmesinde etkindir;niasin Alzheimer ı önler;kalsiyum ve fosfor kemik ve diş gelişiminde etkindir;CLA(Konjuge Linoleik Asit) ise meme ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.
Yine mantarın içerdiği bu CLA isimli yağ asidi sayesinde bu sebze yağ dokusu kaybını arttırıp yağsız kas dokusunu arttırır.
Mantar vücutta ürik aside dönüşen pürinlerden zengin olduğundan ürik asit seviyeleri ile ilişkili böbrek taşı sorunu olanların, gut hastası olanların ve böbrek yetmezliklerinde kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Mantarı seçerken şapkasının geniş olması ve altındaki kahverengi lifleri göstermemesi daha taze olduğunu gösterir. Renk ise beyaz olmalı ve koyu kahverengi benekleri ile kalın sapları olan mantarlardan uzak durmak gerekmektedir.Mantarları kese kağıdında ya da hava alan bir kapta saklamak gerekir.Mantarı çorba, sebze yemeği, börek, omlet, garnitür ve salatalarda sıklıkla kullanılabilir.
Halk arasında bir beslenme miti olarak ‘’mantar protein içeriği yüksek hatta et grubu sayılabilecek bir sebze’’ olarak bilinmektedir.Ama durum hiçte öyle değildir.100 gr et 18.5 gr protein içeriyorken 100 gr mantar 2.7 gr protein içerdiğini biliyor muydunuz?
100 gr mantar 28 kaloridir.