Diettherapy | Salep
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
488
post-template-default,single,single-post,postid-488,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Salep

Salebin yabani orkide çiçeklerinin soğanlarına verilen bir isim olduğunu biliyor muydunuz? Kış aylarında en çok tüketilen geleneksel içeceklerimizden biri olan salep içeriğinde çinko,sodyum, kalsiyum,demir,fosfor gibi mineraller ile A, B1,B2,C,niasin gibi vitaminleri barındırır.Altın değerinde olan salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinden yabani orkide bitkisinin toprak altı yumrularından elde edilir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Topraktan çıkarılan yabani orkide soğanları(yumru), yıkandıktan sonra süt veya suyla kaynatılır.Süzüldükten sonra ipe dizilir ve gölgede kurutulur.Sonra da su değirmeninde un gibi öğütülür. Salep ülkemizde Muğla, Kastamonu ve Isparta da dünyada ise Yunanistan ve Fransa’da daha çok üretilmektedir. Bir kilo salep elde etmek için 2000 çiçek yumrusu gerekir. Ülkemizde yılda yaklaşık 45 ton salep üretilir. Özellikle karlı havaların favori içeceği olan salebin faydaları yüzyıllardır Anadolu da doğal bir ilaç olarak bilinmektedir. Salep,glucomannan adında çözünen bitki lifleri içerir. Glucomannan,ağırlığının 100 katı kadar sıvıyı içine çekme özelliğine sahiptir. Glukomannan su ile karıştırıldığında müsilaj özelliği ile şişer ve sümüksel bir jel formu oluşturur. Bu form bağırsak içeriğini yumuşatarak bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlığı önler. Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliği sayesinde dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar ve dokunun üzerinde koruyucu katman oluştururak rahatlık verir. Özellikle mide rahatsızlıklarında mide çeperini ve gribal enfeksiyonlarda sık görülen öksürükte boğaz çeperini bu özelliği ile rahatlatır. Tarçın ile tüketilen salep ayrıca tarçının kan şekeri dengesini sağladığı için tokluk verir ve tatlı isteğini azaltır. Vücut ısısını dengeler. Zihni güçlendirir.Sütün rahatlatıcı etkisi ile uyku düzeninizi olumlu etkilemeye yardımcı olur. Ayrıca salep ile tarçın birlikte içildiği zaman afrodizyak etki yapar. Sütle pişirilerek yapılan salep, sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini de taşır.Hazır salep daha ucuzdur.Fakat içinde bulunan katkı maddeleri, nişasta ve şeker kalori değeri arttırmaktadır.Doğal salepte ise şeker oranını ayarlayabildiğimiz için diyet programlarında tavsiye ettiğim kaliteli bir ara öğündür.Salep, dondurma yapımında tat, aroma ve sakız gibi esneyebilme özelliği kazandırdığından Türkiye’de ilk defa Kahramanmaraş’ta kullanıldığını biliyor muydunuz?

100 cc salep 51 kaloridir.

Tags: