25 Mar Bitter Çikolata Gerçekten Mutluluk Veriyor mu?
Beyin hücrelerinin kendi aralarındaki iletişimle birlikte diğer sinir hücreleriyle de iletişim kurmalarına olanak tanıyan kimyasal olan serotonin hormonunun beyinde yeteri kadar bulunmaması halinde depresyon gibi ruhsal problemler ortaya çıkabilir. Aşırı miktarda bulunması ise yüksek düzeyde sinir aktivitelerine neden olarak ölümcül bir problem olarak nitelendirilmesi mümkün olan serotonin sendromu olarak tanımlanır.
Doğal yollarla serotonin artırımı
Temel amino asitlerden biri olan triptofan, serotonin hormonunun yapımından rol alan besin maddesidir. Bu besin maddesi açısından zengin olan gıdalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Süt
- Peynir
- Soya fasulyesi
- Badem ve benzeri kuru yemişler
- Hindi eti
- Yoğurt
- Kırmızı et
- Yumurta
Serotonin ve diğer nörotransmitterlerin üretim safhasında kullanılan B6 vitamini açısından zengin gıdalar tüketilebilir. B6 vitamini açısından zengin gıdalar şu şekildedir:
- Ceviz
- Bezelye
- Patates
- Lahana
- Pirinç
- Muz
- Avokado
- Tam tahıl ürünler
B12 ve B9 vitaminleri de serotonin üretiminde rol oynarlar. İçeriğinde bol miktarda B12 barındıran yiyecekler aşağıdaki gibidir:
- Kırmızı et
- Yumurta
- Peynir
- Keten tohumu
B9 açısındna zengin gıdalar ise şu şekilde sıralanabilir:
Tah tahıl ürünleri
- Lahana
- Brokoli
- Bezelye
Belirli periyotlarla düzenli olarak egzersiz yapmak vücudun stres düzeyini azaltır, serotonin miktarını artırır. Bunun yanı sıra egzersiz sindirimi de rahatlatarak dolaylı yoldan vücuttaki strese son verir. Bu da serotonin miktarını artırır. Özellikle koşu ve bisiklet gibi aeorobik tabanlı egzersizler vücuttaki serotonin miktarının artış göstermesine sebep olacaktır.
D vitamini eksikliği de depresyonun bir başka sebebidir. Günümüz insanlarının gününün büyük bir çoğunluğunun kapalı ofislerin içinde geçtiği düşünülürse depresyonun modern çağın kitlesel ruhsal hastalığı halini almasına şaşırmamalı. Gün içerisinde yeterli düzeyde güneş ışığından faydalanarak vücuda D vitamini sokmak depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasını büyük oranda engeller.