24 Eki DEMİRDEKİ PASI ÇÖZEN SANA NELER YAPMAZ Kİ?
150 kalori olan bir kutu kola su, şeker, karbondioksit, renklendiriciler, asit düzenleyici madde, aroma vericiler ve kafeinin belli bir oranda birleştirilmesiyle hazırlanmaktadır.
Peki 1 kutu kola tükettikten sonra vücudunuzda oluşturduğu etkileri merak ediyor musunuz?
İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 37 gr şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının ise içinde bulunan fosforik asittir.
İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu pankreasınızdan aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar.
40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, uyku sorunlarına ve sonuç olarak strese neden olur.
45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.).
60 dakika içinde: Ani yükselen kan şekeri daha sonra ani bir şekilde düşerek tekrar açlık hissi oluşur.Sonuç olarak yine kolaya ve tatlılara saldırırsınız.
Bu kısır döngü devam ettiği sürece karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde LEPTİN ve İNSÜLİN DİRENCİ gelişir.
Sonuç obezite başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıklar tetiklenir.
İçeriğindeki asit, kafein ile birleştiğinde 60 dakika içinde vücutta bulunan vitaminleri parçalar ve böylece vitamin eksikliği başlar.
Bağımlılık yaratıcı özelliğinden dolayı, tüketimi azaltıldığında baş ağrısına neden olur.
Kan şekerindeki dalgalanmalar kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır.
Cilt sorunlarına neden olur. Her gün kola içmek cildi sigara kadar etkilemekte ve zamanla ciltte kırışıklıklar oluşmaktadır.
Kolalı içeceklere tat vermek amacı ile katılan fosforik asit yolu ile alınan fosfor, kemiklerin yumuşamasına ve erimesine neden olan hormonların daha fazla salgılanmasına neden olur. Özellikle kadınlarda görülen kemik erimesi rahatsızlığı daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlar.
Kolanın PH değeri 3,4’e yakın olduğu için mide PH değerini dengelemekte zorlanır ve mide asiti üreterek mide rahatsızlıklarına yol açar.
Bunun dışında kolanın içinde bulunan asit, midenin salgıladığı enzim miktarını azaltır. Mide de oluşan tüm bu hasarlar gastrit, mide ülseri ve mide delinmesine dahi neden olabilmektedir.
Kola içerisinde bulunan maddelerin, kalsiyum emilimini azaltması sonucu diş sorunları görülürken, yüksek miktardaki şeker oranı diş çürüklerine ve dental erozyonlara neden olur.
Ayrıca gazlı içecekler, egzamaya, kuru cilde ve akneye neden oluyor.