09 Kas Balık
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu kadar çok çeşit balık bolluğu içinde olup beslenmemizde bu kadar az yer vermemiz kendimize sizce haksızlık olmuyor mu sevgili takipçilerim?…Balık kemik gelişimi, gözün görme performansı ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde A vitamini;kalsiyumun kemiklere yerleşmesi,kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini; ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12) açışından çok zengindir.Ayrıca iyot, selenyum, fosfor, çinko, ve magnezyum mineralleri açısından da iyi bir kaynaktır.Balığın beyin fonksiyonları,bilişsel gelişim ve sinir iletiminde önemli rolleri olan ve vücudun sentezleyemediği muhakkak dışarıdan alınması gereken EPA ve DHA GİBİ omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda varlığı ile insan beslenmesinde çok önemli bir yeri vardır…Balığın içinde fazlası ile bulunan omega 3 yağ asitlerinin iyi huylu kolesterolü(HDL) arttırıp kötü huylu kollesterolü(LDL) düşürdüğünü; kalp krizi riskini azalttığını; kan akışını arttırdığını; kan damarlarının yüzeyini genişletip dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olmasıyla astım hastalığına karşı direnci arttırdığını; anne karnında fetal beyin gelişimine ve bebeklerin ve çocukların bilişsel gelişimlerine ve görsel zekalarına çok faydalı olduğunu bilmekteyiz…Son olarak insanın iyisi sözünden, balığın iyisi gözü
1 porsiyon fırında çupra(350gr) 382 kaloridir.