Tadını Kavrulduğu Kumdan Alan Elazığ Ağın Leblebisi

Adını Elazığ ın Ağın ilçesinden alır.Farkı kavrulma tekniğinden gelir.Sıcak kumun içinde kavrulur.Tadını kavrulduğu kumdan alır.

Leblebi karbonhidrat, protein, B grubu vitaminleri(tiamin,riboflavin,niasin,piridoksin,biotin,folik asit,kobalamin), potasyum, fosfor,demir, çinko ve lif içeriği yüksek bir yiyecektir.

Kaynatma, kabuklarının ayrılması ve kavurma gibi işlemlerden geçirilen ve bir baklagil olan nohuttan yapılır.Bir kurubaklagil olması nedeniyle proteinden zengindir.Protein içeriğinin yüksek olması sebebiyle mide geçişi uzundur ve kana yavaş karışarak tokluk süresini sağlamasıyla zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezlerindendir.

İçinde bulundurduğu pektin ve gam gibi çözünür lifler sayesinde kandaki kollesterolün düşürülmesinde de etkindir.Posa içeriği yüksek besinler arasında olan leblebi bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önleyerek zayıflama programlarında kilo vermeyi hızlandırır.Ayrıca midede ki ki öz suyu emdiği için gastrit ve reflü gibi mide sıkıntısı çeken kişilere de önerilir.

Ve hamilelik döneminde mide bulantısı yaşayan anne adayları içinde vazgeçilmez bir besindir.

Leblebi, aralarda abur cubur yemeden duramıyorum diyenler için sağlıklı bir alternatif…

100 gr leblebi 180 kaloridir.

Bu başlıklar da ilginizi çekebilir